MENU

Waarom een SDA cursus?

Reply

Waarom een SDA cursus?

MetaFactory biedt Software Development Automation cursussen aan met bijbehorend certificaat en met een SDA-genius award. Waarom zou je die volgen?

In een Software Development Automation (SDA) cursus leer je twee dingen:

 1. Het herkennen van patronen binnen software en de variatie binnen deze patronen.

 2. Het werken met een SDA-tool. Je leert de SDA-tool MetaFactory Codegenerator te gebruiken.

Wat is Software Development Automation?

Software Development Automation (SDA) is het automatiseren van het programmeren. SDA brengt de software ontwikkelaar naar een hoger abstractie niveau. Hierdoor neemt zijn, of haar productiviteit nog meer toe en wordt de kwaliteit van de software nog beter. SDA stelt de software ontwikkelaar centraal in het automatiseringsproces. De software ontwikkelaar blijft met SDA doen wat hij het liefste doet: doelmatige en elegante code schrijven, alleen beter en sneller.

SDA is een logische vervolgstap op de automHo eatiseringstrends die we in de ICT al jaren zien: het automatisch testen; geautomatiseerde build processen en continuous delivery.

Hoe werkt Software Development Automation?

SDA is gebaseerd op het herkennen en toepassen van patronen in software. Auto’s die van een lopende band afkomen zijn allemaal uniek en toch worden ze grotendeels fabrieksmatig geproduceerd, net als dure merkkleding. Automatisering en de daarvan afgeleide robotisering doen in alle beroepen hun intrede. Simpelweg omdat de productiviteit en kwaliteit daardoor verbeteren. Al deze vormen van automatisering zijn gebaseerd op het herkennen van patronen en de variatie binnen deze patronen. De ambachtsman van weleer is in staat om dat deel van zijn werk dat vervelend en repeterend is over te dragen aan een geautomatiseerd proces, of robot. Hij is in staat om zich te concentreren op het speciale niet te automatiseren deel van zijn werk. Bij SDA is niemand beter in staat om de robot in te regelen, dan de software ontwikkelaar zelf. Het werk van de software ontwikkelaar verandert niet van een ambacht naar lopendebandwerk. Nee, het werk van de software ontwikkelaar verandert in de architect van de lopende band. Hij verrijkt de fabrieksmatig geproduceerde software met ambachtelijk geschreven, niet te automatiseren code.

Waarom zou ik een SDA-cursus volgen?

Met het volgen van een SDA-cursus leer je twee dingen:

 1. Het werken met een SDA-tool. Wij gebruiken de SDA-tool MetaFactory.
 2. Het herkennen van patronen binnen software en de variatie binnen deze patronen.

Het werken met een SDA-tool is voor software ontwikkelaars relatief eenvoudig. Je installeert de software en loopt de tutorial door. Maximaal een paar uur werk.

Het herkennen van patronen binnen software en de variatie binnen deze patronen is minder evident. In zijn algemeenheid kan je stellen dat in ieder stuk software veel meer patronen zitten dan dat de software ontwikkelaar in eerste instantie zou denken. Er zitten patronen in alle lagen van je software:

 • View layer
 • Domain model
 • Application logic
 • Persistence

Patronen zijn stukjes code die je niet middels overerving, of generieke functies kan oplossen. Patronen herken je in software doordat ze een vergelijkbaar doel dienen, maar niet hetzelfde zijn en ook niet toepasbaar zijn op alle entiteiten in je applicatie.

Een SDA-cursus leert je:

 • Patronen in software te herkennen.
 • De variabelen in de patronen te benoemen.
 • De SDA-tool zo in te richten zodat de sourcecode die er uitkomt, precies is zoals je hem ook met de hand had willen schrijven.
 • Fabrieksmatig geproduceerde software te combineren met handgeschreven code.
 • SDA te gebruiken binnen nieuwbouw projecten en refactoring.
 • SDA te gebruiken binnen software onderhoud.
 • Bestaande software om te zetten naar patronen (re-engineering).
 • Patronen in te zetten in een IT-afdeling met meerdere agile teams.

Wat is de waarde van een SDA-certificaat?

Een SDA-certificaat haal je in eerste instantie vooral voor jezelf. SDA-specialisten hebben geleerd om op een andere manier naar software ontwikkeling te kijken. Ze zijn productiever, produceren betere code en vinden de software ontwikkeling nog leuker geworden. Met een SDA-certificaat betreed je een next level op het gebied van software ontwikkeling.

Daarnaast heeft een SDA-certificaat in toenemende mate waarde in het bedrijfsleven. Natuurlijk is er momenteel een tekort aan goede software ontwikkelaars en kan je nog jaren op een ambachtelijke wijze sourcecode blijven kloppen. Maar SDA-specialisten krijgen de mooiste opdrachten. Tenslotte worden software ontwikkelaars met een SDA-certificaat sneller in een hogere schaal ingedeeld. Dat betekent een hoger uurtarief, of een hoger maandsalaris. En dat ben je ook waard. Jouw productiviteit en kwaliteit neemt tenslotte toe.

Wat is de SDA-genius award?

Patronen maak je voor jezelf, of je deelt ze met je collega’s. Je kan echter ook putten uit open source patronen. Worden jouw open source patronen gebruikt en hebben jouw patronen het afgelopen jaar meer dan vijf keer een ‘star’ gekregen van andere SDA-specialisten? MetaFactory beloont jou met een SDA-genius award op jouw SDA-certificaat. Een SDA-genius award geeft jou tevens het recht om de SDA-tool MetaFactory een jaar lang onbeperkt te gebruiken. Dus niet alleen voor privé gebruik.

MetaFactory patronen zijn voor een toenemend aantal technology stacks beschikbaar. Momenteel worden er open source patronen gedeeld voor:

 • Java – Spring
 • Java – Hibernate
 • Java – JPA
 • Java – JEE2
 • AngularJS
 • JavaScript

Het aantal patronen beschikbaar voor uiteenlopende technology stacks is sterk groeiend. Houd de ontwikkelingen bij op GitHub.

Klik hier voor het actuele aanbod van SDA-cursussen van MetaFactory.Laat een reactie achter