MENU

IoT Backoffice – VEROSOL

Reply

IoT Backoffice – VEROSOL

Verosol levert unieke zonweringsproducten die bijdragen aan energiebesparing en een comfortabel leef- en werkklimaat. Verosol rolgordijnen zijn voorzien van een dun laagje aluminium op de achterzijde die warmte en licht reflecteren. Deze Verosol binnenzonwering heeft 4 eigenschappen:

 1. Thermisch comfort – koele zomers en warme winters
 2. Visueel comfort – het wegnemen van hinderlijk zonlicht
 3. Doorzicht – het zicht naar buiten blijft behouden
 4. Energiebesparing – vermindert koellasten in de zomer en stookkosten in de winter

Om optimaal te kunnen profiteren van deze gunstige eigenschappen is het geautomatiseerd regelen van de positie van het rolgordijn noodzakelijk. MetaFactory heeft hiervoor het backoffice systeem gebouwd.

VEROSOL Four C: Lichtcomfort Management Systeem

Als gebouwbeheerder wil je inzicht en besturingsmogelijkheden als het gaat om comfort en energie. MetaFactory en Chess Wise ontwikkelde in opdracht van Verosol een Internet of Things (IoT) oplossing in combinatie met een backoffice applicatie: VEROSOLFourC. De Verosol FourC rolgordijn automatisering is een volledig draadloos besturingsnetwerk met FourC motoren en werkt op zonne-energie. Het systeem is gekoppeld aan een backoffice; het Verosol Blind Control Center (BCC) in de cloud.

FourC Verosol banner

Het FourC systeem biedt een optimalisering in het toelaten van daglicht. De gordijnen zijn zoveel mogelijk open, zonder dat er ongewenste schittering op treedt.
Daarnaast is het mogelijk om energie te besparen. Als de zon schijnt in de zomer houden de automatische rolgordijnen door de reflecterende werking de warmte buiten; de gordijnen zijn zoveel mogelijk dicht. In de winter zijn de gordijnen overdag zoveel mogelijk open en wordt juist de warmte geoogst. ’s Avonds sluiten de rolgordijnen automatisch en zorgen deze voor verbeterde isolatie.

De binnenzonwering installeer je zonder stroomaansluiting of besturingskabels. Hierdoor is de installatie esthetisch, snel en gemakkelijk. Verosol FourC is uitgerust met IoT-technologie. Ook de systeemconfiguratie wordt remote uitgevoerd en kost slechts enkele minuten. Just plug & play!

Het Internet of Things Backoffice van VEROSOL Four C

MetaFactory maakt de IoT backoffice. De rolgordijnen leveren hun statusinformatie aan het backoffice en ze zijn vanuit de webapplicatie te besturen en te configureren.

VEROSOLFourC control

Het systeem biedt de volgende mogelijkheden:

 1. Persoonlijke besturing en controle van de rolgordijnen
 2. Energie besparing
 3. Rapportage mogelijkheden
 4. Building-as-a-Service support
 5. Service en maintenance netwerk

Feit: Ontwikkeling 30% goedkoper door gebruik van MetaFactory Codegenerator

VERSOLFourC MyriaMesh

Screenshot VERSOLFourC

De IoT backoffice applicatie is geschreven met een AngularJS frontend en Java Spring back-end en, uiteraard, de MetaFactory Codegenerator.

Juni 2016 bleek in het project dat we in totaal 39.000 regels AngularJS en Java code genereerde door slechts:

 • 8.100 regels code-instructies (patronen) in de MetaFactory codegenerator te definiëren &
 • Slechts 2.000 regels met de hand te schrijven!

Dit is een 30% minder (!) dan normale ontwikkelkosten, door het toepassen van de MetaFactory Codegenerator. Snel en goedkoop software ontwikkelen is dus mogelijk.

De ontwikkeling is eind 2015 gestart en er wordt continue aan ontwikkelt. Anno 2018 werken we aan een geavanceerde lichtregeling die ook IoT-lampen ondersteunt en breiden we de IoT backoffice applicatie uit. Meer informatie is ook te vinden op: www.verosol.nl  en Chess WiseLaat een reactie achter