Skip to main content

Groeistuiters

Sinds januari (2020) werkt freelance tester Rob tijdelijk bij MetaFactory. Hij zal de steeds groter wordende projecten ondersteunen met zijn professionalisme. Duizendpoot Tony stoot de testtaak af en krijgt zo zijn handen (iets meer) vrij om de niet te stuiten groei van ons bedrijf accuraat te begeleiden, meer tijd te besteden aan de bedrijfsontwikkeling van MetaFactory en minder inhoudelijk bezig zijn met de projecten.

In het kort vertelt hij over testen en waarom het voor java developers die de MetaFactory Code Composer in hun buildstraat hebben belangrijk is om hier extra aandacht aan te schenken.

Nut en noodzaak van automatisch testen

Tony: “Testen is een must in ons vak: ieder zichzelf respecterend professioneel softwareontwikkelingsbedrijf doet aan testautomatisering. Daarover ga ik hier niets nieuws vertellen. Voor de gebruikers van de Code Composer is het een ander verhaal. Onze ontwikkelaars genereren met deze tool telkens hele delen van de code opnieuw, en dus niet alleen specifieke onderdeeltjes. Dat is het mooie: de Code Composer strakt enorm op en het zorgt voor compacte en effectieve code.”

Door telkens de gehele code te testen?

“Zo is het. We testen een hele laag en niet alleen een lokale mutatie. Op die manier sluit je uit dat er toch foutjes insluipen. Bijvoorbeeld als er delen van de code bepaalde systemen raken. Door telkens het geheel te testen voorkom je onverwachte en raadselachtige problemen. De noodzaak om automatisch te testen groeide naar het punt dat we eind vorig jaar voor het AM-i project dachten: dit wordt zo groot dat we er iets constructiefs voor moeten verzinnen.”

En toen kwam Rob in beeld?

“Rob is een bekende uit het netwerk van Marnix en hij was beschikbaar. Binnen een maand zat hij in het team met ontwikkelaars die bezig zijn met de AM-i applicatie. Terugkerende issues als de ‘groundhog bug’ behoren binnenkort tot het verleden. Door een goede geautomatiseerde test te schrijven zorg je voor voldoende dekkingsgraad op je applicatie.”

Banken en grote ondernemingen testen ook op die manier. Wij groeien op een natuurlijke wijze door naar een situatie waarbij handmatig of steekproefsgewijs testen niet meer voldoet. Tussendoor: het is een compliment aan de groep dat ik er met relatief weinig test-uren zoveel ontwikkeling doorheen trek. Ik kom doorgaans niet veel fouten tegen.

Het aardige is dat het aanstellen van Rob het volgende bewijs is dat MetaFactory aan een onstuitbare opmars bezig is. We staan echt aan de vooravond van de stap naar een handvol functies die geen ontwikkelaar zijn. Zie onze vacaturepagina. Voorlopig zijn we met Rob uit de brand.”