Als het standaard softwarepakket dat je gebruikt bepaalde functionaliteiten mist, zijn add-ons met behulp van API’s dan een goed idee?
Add-ons en API’s…
Vast wel van gehoord maar kun je er nu precies mee? En in welke situatie is het voor jou een uitkomst?
We doen even een stapje terug, naar de aanleiding om over add-ons en API’s na te gaan denken.
Helaas voor veel organisaties een herkenbare situatie: je ziet een wildgroei aan individuele lijstjes, spreadsheets en eigen systeempjes terwijl er toch is geïnvesteerd in een compleet softwarepakket. Een softwarepakket dat waarschijnlijk bekend staat als hét ideale kant-en-klare pakket voor de processen die je hebt willen automatiseren, maar dat in de praktijk niet helemaal voldoet. Gewoonweg omdat het niet optimaal aansluit bij de specifieke situatie waar het voor wordt gebruikt. Na het (vaak tijdrovende) implementatietraject komt het inzicht dat je bepaalde functionaliteiten mist, en dat aanpassingen nodig zijn. Een gebruiksvriendelijk invoerscherm, een koppeling van bepaalde data, of een ander dashboard voorzien van de KPI’s waar jij op stuurt… Een aanpassing of nieuwe functionaliteit doorvoeren bij een standaard softwarepakket, hoe werkt dat?
Functionaliteiten van een standaard softwarepakket aanpassen
Grofweg kun je kiezen voor twee mogelijkheden.
Aanpassingen inbouwen in het pakket
De eerste optie is om de gewenste aanpassing(en) in het bestaande pakket in te laten bouwen. Door de leverancier zelf, of door een partij die partner is van de softwareleverancier. Dat zijn veelal de grote consultancy bureau’s /gespecialiseerde implementatie consultants.
De praktijk leert dat deze route van pakketaanpassingen vrij kostbaar is. Daarnaast zijn de ervaringen vaak minder positief omdat deze oplossing twee problemen met zich meebrengt:
1) De doorgevoerde aanpassing is een compromis tussen de mogelijkheden van het pakket en de specifieke wensen van de organisatie. De verklaring is logisch: de leverancier van het pakket is gericht op het goed en efficiënt inrichten en ondersteunen van het pakket gebruik makend van de bestaande mogelijkheden van het pakket, en niét op het creëren van een optimale procesflow die bij een unieke organisatie past. Een aanpassing in functionaliteit valt dus per definitie buiten de scope van een standaardpakket.
2) Onderhoudsproblemen! De kans is groot dat als er een nieuwe versie van het pakket uit komt, de aangepaste functionaliteit opnieuw gebouwd moet worden. Want deze wordt niet automatisch mee ge-updated met het standaardpakket. En de partij die de aanpassing heeft ontwikkeld, blijkt vaak niet de support te bieden die nodig is in zo’n situatie. Dus start er weer een traject van bouwen, testen en implementeren, tot het moment dat er weer een upgrade komt…
Het zal je niet verbazen dat wij geen fan zijn van deze aanpak. Gelukkig is er een alternatief om procesoptimalisatie te realiseren. Dat is waar de API’s om de hoek komen kijken.
Add-ons met behulp van API’s
De meeste moderne softwarepakketten bieden namelijk de mogelijkheid om add-ons voor de gewenste functionaliteit te koppelen aan het standaardpakket door middel van door het pakket ondersteunde API’s: de Application Programming Interface. Zo kan een optimale gebruikerstoepassing worden ontwikkeld en wordt optimaal gebruik gemaakt van de bestaande mogelijkheden van het pakket, zonder dat het pakket zelf aangepast hoeft te worden.
Om even Salesforce te citeren over het inzetten van API’s:
“The primary value of an API is that it allows a company to access information or software capabilities from another source, providing greater value without an additional investment of time, money, and resources. There are dozens of ways your company could use APIs to make the user experience better for customers.”
Er zijn een behoorlijk aantal standaard add-ons beschikbaar waar je uit kunt kiezen, maar misschien zijn die voor jouw specifieke situatie niet toereikend. In dat geval kun je een op maat add-on laten ontwikkelen. Dit kan jouw eigen IT-afdeling doen, of je kunt er voor kiezen een maatwerksoftware bedrijf in te schakelen als je niet beschikt over een eigen IT-team of als het team geen ruimte heeft in de planning.
Een op maat add-on ontwikkelen
Bij het ontwikkelen van een op maat add-on is duurzaamheid en onderhoud een belangrijke factor: wordt de add-on op een wijze gebouwd dat de functionaliteit naadloos aansluit op de de gebruikersbehoefte en is deze makkelijk aan te passen aan nieuwe gebruikerswensen?
Als je daarvan verzekerd wil zijn, is MetaFactory als software partner een interessante optie voor je. Kenmerkend voor onze ontwikkelwijze is namelijk de aanpasbaarheid van de software en onze focus op een goed werkproces. Nu vraag je je waarschijnlijk af wat het prijskaartje is van zo’n op maat add-on ontwikkeld met MetaFactory. Want bij maatwerk denk je al snel: ‘prijzig’. Die vlieger gaat inderdaad vaak op bij maatwerkprojecten, maar MetaFactory werkt op een andere wijze, waardoor we veel efficiënter kunnen ontwikkelen. En dus projecten kunnen doen voor een veel lager prijskaartje dan gangbaar is bij maatwerk. Wil je meer weten over de efficiency van onze ontwikkelwijze , lees dan deze blog: Metaprogrammeren verhoogt productiviteit Maar even in het kort: de MetaFactory ontwikkelwijze is gebaseerd op metaprogrammeren, waarbij minder handmatig ontwikkeld hoeft te worden, en hergebruik van onze Building Blocks.
De conclusie: is een op maat add-on een goed idee?
Wij hebben als MetaFactory het motto: standaard als het kan, maatwerk als het beter is. De combinatie van een standaardpakket en een op maat add-on is in veel gevallen een goede oplossing. Want het combineert het beste van twee werelden. Dat geldt zeker als er al veel is geïnvesteerd in het werken met een bepaald softwarepakket en er maar een beperkt aantal uitbreidingen van de functionaliteiten nodig is. Gaat het om ingrijpende veranderingen en/of spelen de jaarlijkse (abonnements)kosten een belangrijke rol, dan is herbouw in de vorm van een eigen applicatie het overwegen waard.