MetaFactory Code Composer

In projecten gebruikt MetaFactory de Code Composer als gereedschap – het is de motor van de build-straat van onze ontwikkelaars.
De Code Composer is speciaal ontwikkeld voor de ervaren professionele softwareontwikkelaar. En door zijn aanpasbaarheid kan de Code Composer overweg met iedere gewenste software architectuur en programmeertaal.

Waarom de Code Composer?

Onze ontwikkelaars produceren in no-time hun eigen source code met de Code Composer. Daarna gaat de ontwikkelaar weer door met het bedenken van oplossingen voor nieuwe uitdagingen. De softwareontwikkelaar bestuurt de Code Composer en houdt volledige controle over zijn / haar code.

Niet alle code meer met de hand

Handmatig software typen is tijdrovend en foutgevoelig en eigenlijk niet meer van deze tijd. Je moet veel tijd steken in boilerplate software. Code die telkens terugkeert en niet of nauwelijks effect heeft op de functionaliteit van een applicatie. Consequente verbetering van deze software is naast een tijdverslindend proces ook nog eens foutgevoelig.

Naast boilerplate bevat software vrijwel altijd terugkerende ‘patronen’ die men vaak pas tijdens de ontwikkeling ontdekt. Het beschrijven van patronen heet meta-programmeren. Met de Code Composer gaat het anders. In plaats van zelf alle code voor die patronen te schrijven, schrijft de ontwikkelaar code instructies voor de Code Composer. En die genereert daarmee de source code voor de patronen. Een code instructie maakt gebruik van metadata en kan daardoor voor meerdere entiteiten code laten genereren.
Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van template engines als Freemarker en Velocity.

Niet alle code gegenereerd

Natuurlijk blijft er ook specifieke handgeschreven code nodig, bijvoorbeeld voor business rules. De Code Composer integreert deze custom code naadloos met de gegenereerde code op basis van de code instructies.
Dit proces is veel sneller dan conventionele methodes en geeft de programmeur, in tegenstelling tot de bekende software generatoren, 100% controle over het eindresultaat .

Nieuwe ideeën bij softwareontwikkeling

Aanpassingen aan de broncode verlopen altijd via aanpassingen aan de input (code instructies en handgeschreven code) voor de Code Composer, waardoor de aanpassingen ineens op alle plaatsen tegelijk veranderen. Dit levert snelheidsvoordeel op en geeft veel meer controle over de broncode. Wijzigingen kunnen snel, consequent en overal worden doorgevoerd. Bijvoorbeeld bij voortschrijdend inzicht van de opdrachtgever of de ontwikkelaar.

Voordelen

Automatisering van softwareontwikkeling op de MetaFactory-manier heeft veel voordelen.
Voor de organisatie:

  • Tot 50% productiviteitsverbetering
  • Betere softwarekwaliteit
  • Kennisbehoud
  • Geen vendor lock-in
  • Geen runtime dependencies

Voor de ontwikkelaar:

  • Je blijft in controle over de eigen software
  • Repeterend werk wordt geëlimineerd
  • Werken met de Code Composer maakt het werk uitdagender
  • Continu aanpasbaar: code op basis van jouw laatste en beste inzicht
  • Tijdsbesparing!

Zelf de Code Composer inzetten?

Wil je de tool voor eigen ontwikkelaars inzetten, maak dan gerust een afspraak via de contactpagina.
Meer informatie vind je op www.metafactory.io

Achtergrondartikelen

High Performance Code Lab

Kennismaken met het High Performance Code Lab en bestaande projecten versterken met een senior ontwikkel-taskforce? Maak vandaag nog een afspraak.

High Performance Code Lab aanvragen

Concept

De tooling: Code Composer

Interessante artikelen