Code Composer

Slimmer en sneller ontwikkelen

Minder code met de hand

Handmatig software typen is tijdrovend en foutgevoelig. Helemaal als er iets nieuws wordt bedacht en de code moet worden aangepast. Het is eigenlijk niet meer van deze tijd. Met ons concept pak je het anders aan. In plaats van alle code handmatig te schrijven programmeert en instrueert de developer de Code Composer.

Bekijk even deze video waarin het concept in een notedop wordt verteld.

Hoe werkt het? De ontwikkelaar legt met meta-data en code instructies aan de MetaFactory Composer uit welke code hij wil hebben. Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van template engines als Freemarker en Velocity. Daarna produceert de Code Composer in no-time de nieuwe source code.

Over de tool

De Code Composer is een desktopapplicatie (Windows/Linux/Mac) die draait op de computer van de ontwikkelaar. De Code Composer gebruik je tijdens de ontwikkeling en heeft geen invloed op de omgeving waar de software uiteindelijk wordt gebruikt zoals server, Cloud of desktopcomputer.

Aanpassingen aan de broncode verlopen altijd via aanpassingen aan de input voor de Code Composer, waardoor de aanpassingen in éen keer op alle plaatsen tegelijk veranderen. Dit levert snelheidsvoordeel op en geeft veel meer controle over de broncode. Wijzigingen kunnen snel, consequent en overal worden doorgevoerd, bijvoorbeeld bij voortschrijdend inzicht van de opdrachtgever of de ontwikkelaar.

In elk softwareproject zit natuurlijk ook code die met de hand (o.a. business logica) moet worden geschreven. MetaFactory biedt verschillende manieren (hooks) om slim met deze handmatige wijzigingen om te gaan.

Meer weten over het waarom en het hoe van de Code Composer, bekijk dan dit tweegesprek met Marnix van Boch, bedenker van de Code Composer, en Kim Visser, senior developer bij MetaFactory.

Ben je zelf developer en wil je alles weten over de Code Composer lees dan verder op de MetaFactory website voor developers.

Training en advies

IT-afdelingen die de werkwijze van MetaFactory willen toepassen, ondersteunen wij graag met training en advies. Onze tooling is ideaal om ervaren (Java) software engineers te helpen bij het sneller produceren van betere software, die goed onderhoudbaar is. Wij bieden ondersteuning met advies en training.

Tools en specialiteiten

Specialiteiten van MetaFactory zijn:

 1. Java Full Stack (JPA2, Hibernate)
 2. Moderne ontwikkelstraten: Jenkins, GIT, Jira, Sonar, Maven, Docker
 3. Angular
 4. Diverse frameworks waaronder Spring en JEE
 5. Databases: SQL en performance, PostgreSQL
 6. Code Composer

De composer is speciaal ontwikkeld voor de professionele softwareontwikkelaar met als resultaat software die zich kenmerkt door zijn aanpasbaarheid aan iedere gewenste software architectuur en ontwikkeltaal.

Software bevat trouwens veel meer terugkerende patronen die men tijdens de ontwikkeling ontdekt. Met de Code Composer gaat het anders: in plaats van alle code te schrijven, instrueert de ontwikkelaar de tool om die patronen vast te leggen in code instructies.

Integratie van tool-instructies voor patronen en unieke source code zijn eenvoudig door te voeren. Daarna produceert de Code Composer de nieuwe source code. Dit proces is veel sneller dan conventionele methodes en geeft de programmeur 100% controle over het eindresultaat in tegenstelling tot de bekende software generatoren.

Automatisering van softwareontwikkeling op de MetaFactory-manier heeft 10 voordelen.

Voor de organisatie:

 • Tot 50% productiviteitsverbetering
 • Betere softwarekwaliteit
 • Kennisbehoud
 • Geen vendor lock-in
 • Geen runtime dependencies

Voor de ontwikkelaar:

 • Je blijft in controle over de eigen software
 • Repeterend werk wordt geëlimineerd
 • Werken met de Code Composer maakt het werk uitdagender
 • Continu aanpasbaar: code op basis van jouw laatste beste inzicht
 • Tijdsbesparing!

Over de tool

Wil je de tool voor eigen ontwikkelaars inzetten, maak dan gerust een afspraak via de contactpagina.

Meer informatie over de Code Composer lees je op www.metafactory.io

High Performance Code Lab

Kennismaken met het High Performance Code Lab en bestaande projecten versterken met een senior ontwikkel-taskforce? Maak vandaag nog een afspraak.

High Performance Code Lab aanvragen

Interessante artikelen

High Performance Code Lab aanvragen
Contact