Code Composer

Slimmer en sneller ontwikkelen

Wat is de Code Composer?

Ontwikkelaars produceren in no-time hun eigen source code met de Code Composer. Dat geeft ontwikkelaars ruimte om oplossingen te bedenken voor specifieke uitdagingen. Ontwikkelaars besturen zelf de Code Composer en houden volledige controle over hun code.

Minder code met de hand

Handmatig software typen is tijdrovend en foutgevoelig. Helemaal als er iets nieuws wordt bedacht en de code moet worden aangepast. In plaats van alle code te schrijven gaat de ontwikkelaar MetaFactory Robot instrueren en programmeren.

Hoe werkt het? De ontwikkelaar legt aan de Code Composer uit welke code hij wil hebben. Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van template engines als Freemarker en Velocity. Daarna produceert de Code Composer de nieuwe source code. Het proces is veel sneller dan de handmatige methode en geeft meer controle over het eindresultaat.

Over de tool

De Code Composer is een desktopapplicatie (Windows/Linux/Mac) die draait op de computer van de ontwikkelaar. De Code Composer gebruik je tijdens de ontwikkeling en heeft geen invloed op de omgeving waar de software uiteindelijk wordt gebruikt zoals server, Cloud of desktopcomputer.

In elk softwareproject zit wel code die met de hand (o.a. business logica) moet worden geschreven. MetaFactory biedt verschillende manieren (hooks) om met deze handmatige wijzigingen om te gaan zonder dat het heel ingewikkeld wordt.

Meer informatie over de tool Code Composer lees je op de MetaFactory website voor developers.

Training en advies

IT-afdelingen die de werkwijze van MetaFactory willen adapteren ondersteunen wij graag met training en advies. Onze tooling is ideaal om ervaren (Java) software engineers te helpen bij de productie van herhalende software/boiler plate. Daarnaast hebben wij uitgebreide code-instructions om het werken met Java/Angular te faciliteren. Voor refactoring vraagstukken en snelle ontwikkeling bieden wij ondersteuning met advies en training.

Tools en specialiteiten

Specialiteiten van MetaFactory zijn:

 1. Java Full Stack (JPA2, Hibernate)
 2. Moderne ontwikkelstraten: Jenkins, GIT, Jira, Sonar, Maven, Docker
 3. Angular
 4. Diverse frameworks waaronder Spring en JEE
 5. Databases: SQL en performance, PostgreSQL
 6. Code Composer

In projecten gebruikt MetaFactory de Code Composer als gereedschap – het is de motor van de build straat van onze ontwikkelaars.

De composer is speciaal ontwikkeld voor de professionele softwareontwikkelaar met als resultaat software die zich kenmerkt door zijn aanpasbaarheid aan iedere gewenste software architectuur en ontwikkeltaal.

Wat is de Code Composer?

Onze ontwikkelaars produceren in no-time hun eigen source code met de Code Composer. Daarna gaat de ontwikkelaar weer door met het bedenken van oplossingen voor nieuwe uitdagingen. De softwareontwikkelaar bestuurt de composer en houdt volledige controle over zijn / haar code.

Geen code meer met de hand

Handmatig software typen is tijdrovend en foutgevoelig en eigenlijk niet meer van deze tijd. Veel tijd moet worden besteed aan het programmeren van boilerplate software, de telkens terugkerende code die niet of nauwelijks effect heeft op de functionaliteit van een applicatie. Consequente verbetering van deze software is naast een tijdverslindend proces ook nog eens foutgevoelig.

Software bevat trouwens veel meer terugkerende patronen die men tijdens de ontwikkeling ontdekt. Met de Code Composer gaat het anders: in plaats van alle code te schrijven, instrueert de ontwikkelaar de tool om die patronen vast te leggen in code instructies.

De ontwikkelaar legt met meta-data en code instructies aan de MetaFactory Composer uit welke code hij wil hebben. Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van template engines als Freemarker en Velocity. Integratie van tool-instructies voor patronen en unieke source code zijn eenvoudig door te voeren. Daarna produceert de Code Composer de nieuwe source code. Dit proces is veel sneller dan conventionele methodes en geeft de programmeur 100% controle over het eindresultaat in tegenstelling tot de bekende software generatoren.

De Code Composer is een tool voor ervaren senior programmeurs. Programmeurs bij MetaFactory doorlopen eerst de MetaFactory Academy voordat ze worden ingezet op projecten.

Nieuwe ideeën bij softwareontwikkeling: 9 voordelen

Aanpassingen aan de broncode verlopen altijd via aanpassingen aan de input voor MetaFactory, waardoor de aanpassingen ineens op alle plaatsen tegelijk veranderen. Dit levert snelheidsvoordeel op en geeft veel meer controle over de broncode. Wijzigingen kunnen snel, consequent en overal worden doorgevoerd, bijvoorbeeld bij voortschrijdend inzicht van de opdrachtgever of de ontwikkelaar.

Automatisering van softwareontwikkeling op de MetaFactory-manier heeft 9 voordelen.

Voor de organisatie:

 • Tot 50% productiviteitsverbetering
 • Betere softwarekwaliteit
 • Kennisbehoud
 • Geen vendor lock-in
 • Geen runtime dependencies

Voor de ontwikkelaar:

 • Blijft in controle over de eigen software
 • Elimineert repeterend werk
 • Maakt het werk uitdagender
 • Excelleert en werkt efficiënter

Over de tool

De Code Composer is een desktop applicatie (Windows/Linux/Mac) die draait op de computer van de ontwikkelaar. De Code Composer gebruik je tijdens de ontwikkeling en heeft geen invloed op de omgeving waar de software uiteindelijk wordt gebruikt zoals server, cloud of desktop computer.

In elk softwareproject zit wel wat code die met de hand moet worden geschreven. MetaFactory biedt verschillende manieren om met deze handmatige wijzigingen om te gaan zonder dat het ingewikkeld wordt. Wil je de tool voor eigen ontwikkelaars inzetten, maak dan gerust een afspraak via de contactpagina.

Meer informatie over de Code Composer lees je op www.metafactory.io

Achtergrondartikelen

High Performance Code Lab

Kennismaken met het High Performance Code Lab en bestaande projecten versterken met een senior ontwikkel-taskforce? Maak vandaag nog een afspraak.

High Performance Code Lab aanvragen

Interessante artikelen

High Performance Code Lab aanvragen
Contact