Skip to main content

Next step in software ontwikkeling voor de professional: de kracht van minder code

De kracht van minder code

Low-code development platforms zijn populair en de omzet van Low-code leveranciers neemt toe

Low-code platforms worden vooral toegepast bij grote mkb-bedrijven en corporates  met een (snel) veranderend businessmodel en veelal een overvloed aan legacy systemen. De druk vanuit de business (digitale transformatie) om snel te beschikken over weer een nieuwe IT-oplossing, leidt tot IT-afdelingen met (te) veel onderhanden projecten en al snel een tekort aan ervaren ingewerkte software engineers.  

 Voor- en nadelen Low-code 

Low-code softwareontwikkeling maakt veel minder dan maatwerkontwikkeling gebruik van handgeschreven programmaregels. De code ontstaat door componenten te configureren met behulp van fraaie Graphical User Interfaces (GUI’s). Een mix met handgeschreven code is vaak mogelijk. Low-code lijkt een makkelijke methode om applicaties te bouwen en voor eenduidige applicaties is dat ook daadwerkelijk het geval.  

Wil een ontwikkelteam verder dan het low-code platform aankan of aanbiedt, dan stuit je al gauw op problemen die je juist wil vermijden in een softwareontwikkelproces. Het is niet prettig om vast te zitten aan platforms met een periodiek stijgend prijskaartje en aan code die eigenlijk toch niet makkelijk aan te passen is aan de eisen van de gebruikers. 

 Daarnaast is er nog de olifant in de kamer: de ‘vendor lock-in’. Dit maakt een gebruiker afhankelijk van de platform-leverancier, omdat van leverancier veranderen gepaard gaat met substantiële omschakelingskosten en/of ongemak.  

 Het alternatief: De MetaFactory aanpak! 

Eindeloos veel code schrijven, daar geloven wij bij MetaFactory ook niet in. Handmatig code schrijven is immers kostbaar, kwetsbaar en leidt tot inconsistenties. Daarom hebben wij ingezet op de ontwikkeling van tooling voor professionele developers waarmee zij sneller, betere code kunnen ontwikkelen. Een manier van werken waarbij de developer zelf de regie houdt en de techniek slim voor zich laat werken, vanuit het principe van metaprogrammeren.  

Met de MetaFactory aanpak automatiseer je de standaard onderdelen van softwareontwikkeling door het benutten van patronen in software waarvoor herbruikbare componenten worden gecreerd met de Code Composer. De MetaFactory Code Composer is een ‘white box’ tool. Zij creëert source code en templates op basis van meta-instructies en een meta-datamodel. Met de systemen die we bouwden voor bijv.  GP Elite, Verosol en AM-i creëerden we platforms met componenten die voor een specifieke situatie eenvoudig zijn aan te passen. Deze omvatten zowel de view-layer, control-layer en persistance layer. Het werken met de Code Composer brengt geen beperkingen met zich mee voor de (bestaande/gewenste) technische architectuur. Leestip: blog ‘Hoe MetaFactory de systeemarchitect ondersteunt’.  

Met onze aanpak kan een IT-afdeling zijn eigen low-code platform creëren conform de door hun gewenste functionaliteit! 

 De voordelen van onze oplossing… 

  • Bij het doorontwikkelen conform de business-eisen moeten developers zich kunnen focussen op het creëren van elegante oplossingen, waarbij het herhalende en ‘domme’ werk automatisch wordt gegenereerd. Traditioneel programmeren is een tijdrovende bezigheid en bevat naast het creatieve proces ook het schrijven van herhalende patronen. Daarbij zijn er  aanzienlijk meer patronen in software te onderkennen zijn dan alleen ‘Boiler Plates’. 
  • Bij het creëren van de componenten kan gebruik worden gemaakt van alle gewenste frameworks en kan de code vormgegeven worden conform de inzichten van de developer. De reeds gecreëerde componenten bieden een vliegende start in nieuwe projecten. Bij ieder volgend project worden de componenten uitgebreid conform nieuwe business-eisen. Bestaande componenten kunnen worden aangepast aan de laatste inzichten van de IT- afdeling, waardoor die aanpassingen automatisch kunnen worden doorgevoerd in reeds opgeleverde systemen. 
  • Minder code handmatig schrijven betekent sneller output realiseren met kortere testtijd. Dat leidt tot kortere doorlooptijden en de mogelijkheid om met minder programmeurs projecten te realiseren.  
  • In tegenstelling tot de meeste generatoren zijn er ‘hooks’ om specifieke maatwerkaapassingen aan de standaard componenten te koppelen. 
  • Met MetaFactory creëer je een eigen platform zonder vendor lock-in. 

 IT-managers willen een fundament waarmee ze verder innoveren. Ze willen gebruik blijven maken van tools die in de markt beschikbaar zijn, een IT-landschap waarbij hun medewerkers happy zijn en uitgedaagd worden om elegante en doeltreffende oplossingen te ontwikkelen.  

Ontdek hoe MetaFactory kan worden ingezet om betere software te ontwikkelen, in de helft van de tijd!  

Maak een afspraak en kom erachter wat de aansluiting is met jouw situatie.