Naar overzicht

Verosol, knap staaltje innovatie van Nederlandse bodem

Missie

De innovatiekracht van Verosol

Technologische innovatie stond niet alleen aan de wieg van Verosol, het is nog steeds de drijvende kracht achter het bedrijf. De nieuwste uitdaging voor Verosol: de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde binnenzonwering met gebruik van de nieuwste technologieën om het hoogste comfort én energiebesparing te realiseren.

Verosol is een mooi voorbeeld van een van oorsprong Nederlands bedrijf dat door middel van continue innovatie tot de top in haar branche behoort – Verosol ‘ademt’ productinnovatie. Hoe het allemaal begon?
Het was de Rotterdamse scheepsbouwer Verolme die zich in 1963 tijdens een bezoek aan New York afvroeg hoe de glazen wolkenkrabbers die verrezen het binnen koel zouden kunnen houden. Dit bracht hem op het ingenieuze idee van raambekleding met een ultradun aluminiumlaagje dat het zonlicht weerkaatst. Vanuit deze uitvinding heeft Verosol zich doorontwikkeld naar de rol van marktleider in reflectieve materialen. Sinds een aantal jaren is Verosol onderdeel van de gerenommeerde Kvadrat groep.

Aanpak

Nieuwe mogelijkheden zien en creëren

Verosol weet van oudsher door de combinatie van textiel- en glaskennis, besparingen te realiseren op het gebied van temperatuur en licht. Het beschikbaar komen van nieuwe technologieën om het energiebesparingspotentieel te maximaliseren, en de ontwikkelende klantwensen op het gebied van comfort en gebruikersgemak, stelden Verosol recent voor het vraagstuk hoe deze zaken samen te brengen in een concept waarmee Verosol haar voortrekkersrol kan bestendigen.

Zo werd het idee van het Verosol FourC programma geboren, een geautomatiseerd lichtcomfort managementsysteem waarmee de Verosol producten zich automatisch in de optimale stand bevinden, op elk moment van de dag of nacht. De randvoorwaarden voor het systeem zijn: stil, draadloos en duurzaam in gebruik. MetaFactory werd ingeschakeld om dit concept te vertalen naar een werkend systeem.

Digitale innovatie door symbiose van techniek en ICT

In het FourC programma zijn een aantal nieuwe technologieën en innovaties bij elkaar gebracht zoals: zonnepanelen met rendement achter zonwerend glas, een efficiënte buismotor, bluetooth-netwerk en IoT-backoffice met regelstrategieën. Het resultaat: een intelligente door zon geactiveerde draadloze automatiseringsoplossing voor optimale energiebesparing en verblindingsbescherming zonder infrastructuurkosten, want een elektrische of mechanische infrastructuur is overbodig.

MetaFactory ontwikkelde de IoT backoffice applicatie. Over de keuze voor MetaFactory zegt Evert Bos, productmanager FourC: “Databeheer was een struikelblok gebleken in een eerdere samenwerking met een softwarebedrijf, dus daar hebben we bij het aangaan van de samenwerking met MetaFactory goed naar gekeken. Verosol wil eigenaar blijven van de data en deze zelf kunnen beheren. Met de softwareontwikkeling door MetaFactory weten we dat we te allen tijde zelf over de source code kunnen beschikken.”

“Continuïteit, overdraagbaarheid en het kunnen doorontwikkelen is voor ons cruciaal.”

– Evert Bos over MetaFactory

“Ook was de agile werkwijze van MetaFactory voor ons belangrijk, want we wilden werken met een kortcyclus proces.” Bos is zeer tevreden over de samenwerking met MetaFactory. Vooral de openheid, betrouwbaarheid, technische kundigheid en service springen er voor hem positief uit. Daarbij is Bos lovend over de inzet van de MetaFactory Code Composer: “Met de Code Composer kan MetaFactory sneller ontwikkelen, dat heb ik in dit traject ervaren.”

Onderhoud en aanpasbaarheid

De applicatie is nu een aantal jaren operationeel waarbij MetaFactory zorgt voor het onderhoud. Het up-to-date houden van de software en het aanpassen van de software, is dankzij de MetaFactory werkwijze en tooling, relatief weinig arbeidsintensief. De gehanteerde aanpak vertaalt zich in lagere onderhoudskosten, hoge software kwaliteit (weinig bugs) en wendbaarheid. Daarnaast is mede door het toepassen van de Code Composer de kennis over de complexe applicatie goed vastgelegd, waardoor het onderhoud kan worden uitgevoerd door wisselende medewerkers.
De meest recente ontwikkeling van FourC is de nieuwe front-end module die in 2021 is ontwikkeld, die nog beter past bij de werkwijze van de FourC gebruikers en Verosol service medewerkers.

Opdrachtgever
Verosol - Evert Bos, Product Manager
Diensten
Refactoring legacy
Periode
2017 - 2019

resultaat

Onze aanpak leidde tot de volgende resultaten:

100 %
Productontwikkeling
Realisatie Verosol FourC Wireless Blind Automation
30 %
Besparing ontwikkelkosten
Besparing op de softwareontwikkeling door inzet MetaFactory Code Composer