Code Composer

MetaFactory Winter Hackathon 2020

Marnix van Bochove
28 January 2020

Liveblog

Maandag 24 februari 2020

Update 10:05 uur
Briefing: formatie van drie teams en verdeling van onderwerpen.

Briefing vlnr: tester Rob, Kim, Ralph, Marnix, Friso, Bruno, Marco, Bart. Ontwikkelaar David staat achter Ralph.

> Team 1: Polyglot Java
Bart, Bruno en Ralph gaan aan de slag om Code Instructions direct in java te schrijven.

> Team 2: MetaData Grouping
Kim, Marco en Marnix brengen de komende dagen ordening middels grouping and sorting in de (lange) lijst van metadata.

> Team 3: Containerize MetaFactory
Friso en David gaan alle documentatie, software, voorbeelden, IDE enz. opleveren middels een container.

Update 12:15 uur
Bart legt uit wat Team 1 de komende 2 dagen gaat doen: “We gaan door waar het Polyglot Java project de vorige Hackathon gebleven is. De huidige versie van de MetaFactory Code Composer maakt gebruik van code instructions in XML. Team 1 gaat die code instructions omzetten van XML naar java. Uiteindelijk willen we dat de Code Composer code instructions in java kan omzetten in java code. Dan heeft de ontwikkelaar niet meer met XML te maken.” Vervolgens loopt Bart door de code en legt uit hoe het nu gaat en wat het team gaat bereiken: het uitschrijven van XML naar java.

“We hebben al XML die naar code instructions wordt omgezet. Wat wij nu doen is java omzetten naar code instructions. Waar we naartoe willen, is de code instructions in het interne model van de Code Composer wegschrijven als java. En dat is dus een soort vertaalmodule. Voorlopig proberen we voor alle werkbare onderdelen die we nu in XML hebben een variant te maken in java. We kijken waar we gebleven zijn en verdelen de rollen. Ik denk dat we voor dinsdagavond een heel eind komen.”

Team 1 vlnr: Bruno, Ralph, Bart

Update 13:45 uur
Kim over de doelen voor Team 2: “Wij werken aan een nieuw project over de werking van de Code Composer: de entiteiten in een model voorzien we van metadata. Die metadata gebruiken we om bepaalde keuzes in code instructions aan te sturen. Op dit moment is er nogal veel metadata en het is onze taak om te rubriceren. Het is nu een grote lijst. We programmeren zo dat het inlezen automatisch gaat. Het resultaat van het inlezen zou hetzelfde moeten opleveren als dat het nu al doet, maar dan met netjes gerubriceerde metadata.”

“Marnix is na de lunch gestart met unit testen om de effecten te bekijken en te controleren of het werk van Marco en mij doet wat het moet doen. Zoals het er naar uitziet lukt het deze hackathon. Het liefst zouden we ook kunnen voorzien dat we het weer terug kunnen schrijven. Aan het werk nu!

Team 2 vlnr: Marco, Kim en Marnix

Update 16:15 uur
Friso over Team 3: “David en ik zijn de Code Composer in Docker aan het starten. Docker is een ‘container technology’. We maken een ‘eerste development set-up’ waarmee we de instaptijd terugbrengen van 1 à 2 dagen naar een uurtje. Eigenlijk is dit een ‘new business tool’ bedoeld voor de eerste kennismaking voor ontwikkelaars die met de tool willen spelen. Het zou kunnen dat ons dit in twee dagen lukt. We kennen Docker niet heel goed dus het is ook voor ons een leertraject.”

Team 3 vlnr: David en Friso

Update 18:15 uur
Zeg Tony, wordt het geen tijd om eten te bestellen?

“Goed idee jongens: Thai, pizza of Chinees?”

Indiaas! Vlnr met de klok mee de tafel rond: Tony, Kim, David, Ralph Marnix, Marco, Bruno, Friso, Bart.

Update 20:05 uur
Hoe gaat het met de teams? Met volle buikjes programmeren de heren voorlopig driftig door. Tot zover geen onverwachte hobbels of andere narigheden.

Marco, traditioneel met Hackathon-shirt – gaat over de muziek. Hint: het is geen klassiek…

Dinsdag 25 februari 2020

Update 10:15 uur
Briefing: de drie teams zijn op stoom. We missen Kim die met griep thuisblijft. Ralph sluit vanmiddag weer aan. Team 3 (Friso en David) kiest een iets ander pad om uit te komen op een platform-onafhankelijk oplossing voor een eerste kennismaking met de Code Composer.  Spannend!

Team 3 (Friso en David) aan de slag om de MetaFactory Codegenerator in een platform onafhankelijke omgeving aan te bieden voor First Users.

Afsluiting

’s Avonds na de pizza’s lopen we de resultaten van Team 1 en 2 door.

Tester Rob, Marnix, Bart, Marnix, Ralph en Bruno evalueren de resultaten van de 3 teams.

 

En wat kwam ervan terecht?

De drie teams kwamen tot de volgende resultaten:

> Team 1: Polyglot Java

Bart, Bruno en Ralph. MetaFactory Code Instructions direct in java.

Bart: “Ons team ging verder waar we gebleven waren (Herfst Hackathon 2019): een code instructie schrijven voor de REST-controllers. Er was een methode gedaan, dus hadden we er nog 12 te gaan. Afzonderlijk pakten Bruno, Ralph en ik de taken op. Gedurende de werkzaamheden kwamen we de nodige nieuwe dingen tegen waarvoor aanpassingen in onze Code Composer nodig waren. Wat direct goed werkte, was het gebruik van ‘custom hooks’ in XML in samenwerking met de code instructie in Java. Beide worden vertaald naar interne code-instructies en de Code Composer merget dat naadloos. We schreven ook een custom hook in java en ook dat werkte prima. Dinsdag aan het einde van de dag kon de gehele restcontroller worden gegenereerd.

Er blijven nog een aantal wensen staan, maar de huidige staat kunnen we al inzetten voor onze werkzaamheden. De volgende release van de Code Composer met deze functionaliteit is een kwestie van tijd. Wij vonden het een zeer nuttige Hackathon met als resultaat dat de ontwikkelaars er een krachtige manier bij hebben om code instructies te schrijven.”

> Team 2: MetaData Grouping

Kim, Marco en Marnix. Grouping & sorting van de (lange) lijst metadata.

Marnix: “Dag 1 bedachten we de nieuwe structuur om de metadata in te zetten, terwijl we downwards compatible blijven. Dat ging soepel en vlot. Daarna hebben we de oude metadata geautomatiseerd naar de nieuwe structuur omgezet. We bekeken de nieuwe structuur nog eens goed en hielden ons bezig met optimalisatie. Al met al een zeer nuttige hackathon. Het afgemaakte deel passen we direct toe in de praktijk. Door twee dagen geconcentreerd te werken aan een onderwerp is er weer een sprongetje gemaakt. Op naar de volgende Hackathon!”

> Team 3: Containerization MetaFactory

Friso en David. Documentatie, software, voorbeelden, IDE enz. containeriseren.

Friso: “Maandag kregen David en ik de Code Composer werkend in Docker, een ‘container technology’. In feite maak je een computerprogramma om het bestandssysteem van de computer te virtualiseren. Dat kan zowel voor Windows als voor Linux. De volgende stap, een volledig werkende ontwikkelomgeving met een GUI (Graphical User Interface) is een virtualisatie (een ander besturingssysteem virtueel op je laptop draaien) en is nog niet af. We maakten goede vorderingen en programmeren de volgende hackathon verder. Wat nu al wel lukt, is de Code Composer op een Linux system te laten draaien.”

 

Andere MetaFactory liveblog(s):

Herfst Hackathon 2019

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

0
Zou graag jouw mening willen weten. Laat een reactie achter.x