Low code

Creëer met MetaFactory je eigen low-code platform voor software developers

[object Object]
Jack van Praag
10 november 2020
HIgh Performance Code Lab

Low-code development platforms zijn populair en de omzet van Low-code leveranciers neemt toe. Low-code platforms worden vooral toegepast bij grote ondernemingen met een (snel) veranderend businessmodel en veelal een overvloed aan legacy systemen. De druk vanuit de business om snel een IT-oplossing te hebben, leidt tot IT-afdelingen met te veel onderhanden projecten en al snel een tekort aan ervaren ingewerkte software engineers.

In die situaties is vaak sprake van een moeizame samenwerking tussen de IT-afdeling en de business. Dus de business gaat zelf systemen maken via Low-code want waarom moeilijk doen als het snel en gemakkelijk kan?

In de vakmedia worden de voordelen van Low-code platforms sterker belicht dan de nadelen. De platforms hebben zich de afgelopen 10 jaar sterk ontwikkeld, zijn krachtig en worden steeds beter toepasbaar. Low-code lijkt een makkelijke methode om applicaties te bouwen en voor een eenduidige applicatie is dat ook daadwerkelijk het geval. Wil een ontwikkelteam verder dan het lowcode-platform aankan of aanbiedt, dan stuiten ze al gauw op problemen die je juist wil vermijden in een softwareontwikkelproces.

MetaFactory heeft een ‘eigen’ Low-code platform en biedt haar klanten de mogelijkheid aan om hun eigen ‘Low-code’ platform te creëren dat ontstaat als spin-off van maatwerkprojecten volgens de MetaFactory aanpak.

Wat is Low-code development?

Low-code softwareontwikkeling maakt veel minder dan maatwerkontwikkeling gebruik van handgeschreven programmaregels. De code ontstaat door componenten te configureren met behulp van fraaie Graphical User Interfaces (GUI’s). Een mix met handgeschreven code is vaak mogelijk.

Voor- en nadelen

Low-code platforms blijken niet altijd ‘het ei van Columbus’. Voor specifieke aanpassingen van de Low-code applicatie is vaak veel ervaring en expertise nodig. Die specifieke ervaring is bij zowel initiële business-owners als de meeste senior software developers niet aanwezig. Als blijkt dat Low-code ontwikkelde systemen aangepast of doorontwikkeld moeten worden en dit niet via de gekozen platforms kan, mag de organisatie niet in problemen komen. Een duurzame en flexibele oplossing is dan beter, slimmer en vaak ook veel goedkoper. Maar ja, aan maatwerk kleven ook de nodige nadelen…

Het klopt dat je via Low-code platforms binnen extreem korte tijd ‘werkende functionaliteit’ neerzet. Maar kortetermijnoplossingen zijn maar heel even een oplossing. Soms creëer je ‘one size fits none’-oplossingen. Waar het om gaat zijn structurele verbeteringen waar je niet telkens naar om hoeft te kijken. Het is niet prettig om vast te zitten aan platforms met een periodiek stijgend prijskaartje en aan code die eigenlijk toch niet makkelijk aan te passen is aan de eisen van de gebruikers.

Daarnaast is er nog het punt vendor lock-in’. Dit maakt een gebruiker afhankelijk van de platform-leverancier, omdat van leverancier veranderen gepaard gaat met substantiële omschakelingskosten of ongemak. Wie zit daar nu op te wachten?

IT-managers willen een fundament waarmee ze verder innoveren. Ze willen gebruik blijven maken van tools die in de markt beschikbaar zijn, een IT-landschap waarbij hun medewerkers happy zijn en uitgedaagd worden om elegante en doeltreffende oplossingen te ontwikkelen.

De wens en de oplossing…

  • Doorbouwen op basis van een Low code-platform. Met Java en de gewenste ‘Frameworks’ de gebruikte componenten aanpassen en uitbreiden met de ontbrekende functionaliteit conform de business-eisen.
  • Minder code produceren betekent sneller output realiseren met kortere testtijd. Dat leidt tot kortere doorlooptijden en de mogelijkheid om met minder programmeurs projecten te realiseren.
  • Bij het door ontwikkelen conform de business-eisen moeten developers zich kunnen focussen op het creëren van elegante oplossingen, waarbij het herhalende en ‘domme’ werk wordt gegenereerd. Programmeren is een tijdrovende bezigheid en bevat naast het creatieve proces, het schrijven van herhalende patronen en ‘Boiler Plates’.
  • In de markt was tot nu toe geen duurzaam model voor softwareontwikkeling. Bij klassieke softwareontwikkeling wordt te weinig aandacht besteed aan onderhoudbaarheid en de herbruikbaarheid is beperkt. Dat laatste verbetert met de beschikbaarheid van frameworks en bibliotheken. Dit levert herbruikbare componenten op.
  • Er moeten voorzieningen zijn om specifieke maatwerk uitzonderingen aan de standaard componenten te koppelen.
  • Creëer een oplossing zonder vendor lock-in.

Resultaat: snelheidswinst met behoud van kwaliteit, en met duurzaamheid en onderhoudbaarheid als prettige bijvangst!

De oplossing: MetaFactory aanpak met de Code Composer

Bij MetaFactory doen we aan metaprogrammeren. Met onze Code Composer hebben we ons eigen Low-code platform gebouwd waarin een forse hoeveelheid basisfunctionaliteit aanwezig is. Dit platform is de spin-off van de door ons uitgevoerde projecten waarbij we gebruik maken van metaprogram­ming en onze eigen Code Composer waarmee software kan worden gegenereerd.

Binnen MetaFactory hebben we verschillende lagen van een ‘Low-code’ platform gebouwd tijdens het realiseren van projecten voor klanten. Voor de Code Composer schrijft een programmeur de ‘coding Instructions’ en templates om deze software sneller te bouwen. Het repetitieve werk wordt dan geautomatiseerd, maar de specifieke kennis wordt beheersbaar gemaakt d.m.v. modellen, templates en metadata.

Met MetaFactory automatiseer je de standaard onderdelen van softwareontwikkeling door het benutten van patronen in software en creëer je herbruikbare componenten. Onze Code Composer is een ‘white box’ tool. Zij creëert source code en templates op basis van meta-instructies en een meta-datamodel.

Met de systemen die we bouwden voor GP Elite, Verosol en AM-i en ook onze urenadministratie creëerden we een platform met componenten die voor een specifieke situatie eenvoudig zijn aan te passen.

Illustratie: veelal is maar een deel systeem-specifiek. Er ontstaan nieuwe componenten (project extensie) die vaak weer bruikbaar zijn in volgende projecten en specifieke code.

Indien een IT-afdeling op de MetaFactory manier software gaat ontwikkelen ontstaat vanzelf een eigen Low-code platform. Met het gebruik van het MetaFactory Low-code platform maak je een vliegende start.

Duurzaam

Software ontwikkelen volgens de MetaFactory methode is een duurzaam model, en je bent niet afhankelijk van een leverancier. Onze oplossing is voor IT-afdelingen een interessante propositie.

Als een IT-afdeling kiest voor onze werkwijze in een maatwerk-traject, dan hebben ze al na het eerste eigen project een eigen versie van het Low-code platform.

Deze werkwijze betekent dat je de investering in de Low-code componenten behoudt. Het is een duurzaam model waarbij je met kleinere vervolg investeringen oplossingen kan creëren en de time-to-market sneller wordt!

Hoe creëer ik mijn eigen Low-code platform?

Met het High Performance Code Lab creëer je een eigen Low-code platform. We stellen een team beschikbaar met de Code Composer. Als je kiest voor Angular, Java, Postgres en JPA (onzetechnology stack’) maak je een vliegende start bij de creatie van je eigen Low-code platform.

Interesse?

Maak een afspraak en kom erachter wat de aansluiting is met jouw situatie.

Blog: lees over het robotiseren van software development.

High Performance Code Lab aanvragen
Contact